Theater, de goede ouwe tijd!

Oh, waren dat nog (goede?) tijden, toen toneelstukken werden opgevoerd in het LAB Utrecht theater, die voor het theater werden geschreven, voorzien van regieaanwijzingen en gedreven door thematische dialogen. Maar op zijn laatst sinds Elfriede Jelinek’s tekstoppervlakken en het succes van de scenische realisatie van bestsellerromans als “Tschick” en “Auerhaus”, is alles wat niet op de bomen van “Drei” geschreven is, door ambitieuze dramaturgen op geschiktheid voor de scène onderzocht en in een creatieve tekstworkshop gepresenteerd.
 

Sandmann Toneelstuk

Dit is ook het geval met E.T.A. Hoffmanns “Sandmann”, een subtiel, raadselachtig verhaal uit 1816 dat de spanning tussen waan en werkelijkheid, tussen duistere krachten en het menselijke verstand belicht. Clara Weyde en Brigitte Ostermann hebben deze klassieker van de zwarte romantiek, die over enkele dagen in het Residenztheater van München in première gaat, voorbereid voor het podium van het Neurenbergse Staatstheater, hoewel de negatieve connotatie van het werkwoord “zurichten” voor deze productie niet zo absurd lijkt. Het kleine prozaverhaal wordt volgens alle regels van de kunst geïllustreerd met een aanzienlijke mate van associatie, zonder dat het ooit tot de essentie van louter lezen komt.

De acteurs zijn gekleed in kostuums die doen denken aan vliegtuigpakken uit het begin van de 20e eeuw; het podium (van David Hohmann) verschijnt als een donkerbeboste zaal van zegen, waar een blik op Caspar David Friedrich’s schilderij “Eismeer (The Failed Hope)” te zien is. Het ensemble oefent zichzelf zelfs in grillige choreografieën (bedacht door José Hurtado) – of het nu gaat om een monniksmantelpolonaise, een barokke dansformatie of een electropop-fidget – en doet ook denken aan het poppentheater van Robert Wilson (dat overigens al in 2017 in de Ruhrfestspiele de “Sandmann” op het podium bracht), door zijn uniforme gezichten. De oorspronkelijke tekststructuur van Hoffmanns verhaal ondergaat een fundamentele verandering en is verrijkt met talrijke variaties. Daarom muteert de menselijke automaat Olimpia (Pauline Kästner in een opmerkelijke rolstudie) tot een levende pop, een product van kunstmatige intelligentie, gebaseerd op de huiselijke commandant Alexa of de huidige zorgrobots.

De hoofdpersoon Nathanael (Maximiliaan Pulst) volgt de traumatische gebeurtenissen als een levend lijk dat uit de kist springt en zijn eigen medische geschiedenis herleeft in grillige retrospects. Als professor Spalanzani krijgt Sacha Tuxhorn opnieuw de kans om een van zijn verwarrende, maar boeiende monologen af te leveren; sommige collega’s mogen ook taalspelletjes zonder betekenis uitproberen.

Voor de ogen, dat centrale symbool van de geschiedenis, is er veel te bieden; maar wie naar het theater gaat zonder voorafgaande lezing of een gekwalificeerde inleiding, moet anders pas het station begrijpen en het gebouw na 95 minuten weer verlaten zonder een pauze in een “gescheurde gemoedstoestand die …. alle gedachten verstoort …